Een pleidooi voor vitaliteitpakketten in collectieve verzekeringen
Waarom?
De kosten van de zorg rijzen de pan uit. In een interview met het Algemeen Dagblad zegt minister Hoekstra: “Deze groei van de zorgkosten is op termijn niet houdbaar en niet organiseerbaar.” Momenteel kost de zorg Nederland zo’n 80 miljard euro per jaar. Een breed maatschappelijk probleem dat na de coronacrisis waarschijnlijk verder zal groeien.
Veel bedrijven sluiten collectieve zorgverzekeringen af voor hun medewerkers, maar die zijn vooral gericht op curatie. Terwijl zij zich – om de kosten van de zorg binnen de perken te houden – beter kunnen richten op preventie en amplitie. Werkgevers kunnen de zorgkosten beperken door in te zetten op de weerbaarheid en gezondheid van hun medewerkers. Voorkomen is beter dan genezen! Iedereen weet dat voldoende bewegen, gezond eten en mentale balans belangrijke bouwstenen voor weerbaarheid zijn. Toch lukt het nog niet iedereen om zich daaraan te houden. Verzekeraars en werkgevers kunnen zich daarom veel beter focussen op preventie en het aanbieden van vitaliteitpakketten door die onder te brengen in de collectieve verzekeringen.
Hoe?
Door mensen te stimuleren zelf regie te nemen in hun vitaliteit en het aanbieden van preventieve vitaliteitpakketten in de collectieve verzekeringen. Een vitaliteitpakket leert medewerkers inzien wat vitaliteit is en wat het hen – en de werkgever – kan opleveren. Met een tweejaarlijkse vitaliteit check, net als bij de tandarts, wordt de vinger aan de pols gehouden. Deze check wordt gedaan door vitalogen die zijn opgeleid om te inspireren, activeren en faciliteren. Hierbij maken zij gebruik van onder andere een vitascan-coach en trainingen.
Wat levert het op?
Nederland kan niet zonder vitale medewerkers. Zij zijn namelijk creatiever, loyaler, werken beter samen en minder vaak ziek. Investeren in vitaliteit draagt voor werkgevers bovendien bij aan een positief imago en het bevordert het algehele welzijn van de samenleving. Daarnaast zien zorgverzekeraars hiermee hun kosten dalen en zullen ook de totale zorgkosten naar beneden gaan.
Aan de slag?
Bent u ook overtuigd van het belang van de vitaliteit van uw medewerkers? Wilt u hiermee aan de slag? Neem contact met ons op voor een vitaliteitpakket op maat voor uw organisatie!
Vital Regie is te bereiken via: 020 – 465 20 27of info@vitaleregie.nl
Thuiswerk Schijf van Vijf voor vitaal thuiswerken
Nu thuiswerken door de coronacrisis z’n vaste plek in onze samenleving heeft veroverd, verschijnen er steeds meer artikelen, onderzoeken, tips en richtlijnen. Omdat de informatie versplintert in het medialandschap is te vinden en verschillend van kwaliteit, heeft het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) de ‘Thuiswerk Schijf van Vijf’ ontwikkeld.
De schijf dient als ‘leeswijzer’ en ter inspiratie voor iedereen die gericht of ongericht op zoek is naar meer informatie over thuiswerken. Werkgevers en dienstverleners moeten thuiswerken niet alleen omarmen, maar ook integreren in hun organisatie, beleid en ondersteuning. Dat betekent niet alleen faciliteren, maar ook het reorganiseren van werk, onderling contact en leren. Hiervoor is een integrale benadering nodig. Thuiswerken vanuit elke invalshoek en alle facetten benaderen die het werk op kantoor of locatie ook kent.
FLAIR
De vijf onderwerpen die de schijf omvat zijn: financieel/juridisch, leiderschap, arbo, ICT en reorganiseren (FLAIR). Organisaties – en uiteindelijk ook werkenden – hebben volgens het NPDI baat bij gemakkelijk vindbare informatie. Het draagt immers bij aan duurzame inzetbaarheid van iedereen. Lees hier alles over de Schijf van Vijf
Vitale beroepen betalen de rekening van de coronacrisis
De coronacrisis heeft meer negatieve dan positieve gevolgen voor duurzame inzetbaarheid. Vooral mensen met vitale beroepen betalen de rekening. Dat blijk uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid, uitgevoerd door Factor Vijf in opdracht van PW onder 816 (HR-)managers.
Positief is dat het thuiswerken tijdens de coronacrisis – aldus de HR-professionals – vaker wel dan niet ten goede is gekomen aan productiviteit en innovativiteit van medewerkers. Maar het thuiswerken gaat gepaard met substantiële risico’s die gemakkelijk groter kunnen worden als we massaal blijven thuiswerken. HR-professionals zien flink wat leidinggevenden met aansturingsproblemen nu zo veel mensen thuiswerken. Ook zien ze dat vitaliteit, zowel fysiek als mentaal, en samenwerking tussen medewerkers te lijden hebben onder het permanente thuiswerken. Leren en ontwikkelen krijgen wel aandacht – iedereen leert nieuwe manieren van (digitaal) werken en ook online leren wordt gewoner.
Minder autonomie
Maar de bredere, persoonlijke ontwikkeling krijgt minder aandacht van zowel medewerkers zelf als hun leidinggevenden. En duurzame inzetbaarheid staat nu minder prominent op de strategische agenda dan vorig jaar. Vooral zorgwekkend is dat in organisaties met (veel) vitale beroepen, de medewerkers zelf juist relatief minder vitaal en duurzaam inzetbaar blijken, en dat hun werkgevers daar bovendien ook minder aandacht aan geven. Managers betrekken mensen minder bij besluitvorming en medewerkers ervaren minder autonomie in het werk. Persoonlijke ontwikkeling en welbevinden krijgen er minder aandacht. Ook nemen organisaties met (veel) vitale beroepen het minder nauw met – of zijn simpelweg niet in staat tot – social distancing.