VITALITEITSBELEID | VITALE REGIE

Vitaliteitsbeleid betaalt zich dubbel en dwars uit

Een succesvolle organisatie kan niet zonder vitale medewerkers. Ze zijn creatiever, loyaler, werken
beter samen en zijn minder vaak ziek. Daarnaast draagt het investeren in vitaliteit bij aan een positief imago als werkgever en het bevordert het algehele welzijn van de samenleving.

Aanpak van vitaliteitsbeleid

Veel organisaties, ook in de zorg, formuleren daarom een beleid of programma gericht op een gezondere organisatie. Maar dat is vaak niet genoeg. Er is ook tijd, budget en draagvlak nodig om de plannen te kunnen uitvoeren. Onderzoek laat zien dat als je je leefstijl ook maar iets verbetert, dat al een groot effect geeft. En dat een vitaliteitsbeleid zich concreet uitbetaalt. In een lager verzuim en meer betrokkenheid bijvoorbeeld.

Symptomen

Hoe weet je of de vitaliteit van je organisatie of team optimaal zijn? Er zijn veel symptomen die laten zien dat er iets mis is. De meest herkenbare zijn een hoog ziekteverzuim, groot personeelsverloop, vastlopende samenwerking of regelmatige escalaties op de werkvloer, ontevreden patiënten en het vooruitschuiven van beslissingen. Stuk voor stuk indicatoren dat mensen weinig werkplezier ervaren en dat er een laag niveau van productieve energie is.

Wat kun je van vitaleRegie voor je medewerker verwachten?

Verbetering in
de leefstijl

Meer energieke
en bevlogen
medewerkers

Minder stress en
burn-outs

Binding met het bedrijf

Verlaging van ziekte
en verzuim

Onderzoek van TNO in brengt een aantal interessante cijfers aan het licht:

  • Landelijk krijgt 1 op de 7 medewerkers te maken met een burn-out
  • 16 procent van alle verzuimdagen heeft te maken met werkstress (dit staat gelijk aan 7 miljoen werkdagen)
  • Verzuim gerelateerd aan werkstress kost werkgevers jaarlijks 2 miljard

Streven naar vitaliteit gaat om leefstijl beïnvloeding, het bevorderen van lichamelijke gezondheid en van een psychische en sociale balans. De gedachte hierachter is dat een gezonde leefstijl verzuim en ongevallen terugdringt, productiviteit en duurzame inzetbaarheid bevordert en dat een ongezonde leefstijl het tegenovergestelde effect heeft.

Forse kostenreductie

Investeren in een vitaliteitsprogramma levert een organisatie veel op. Een zieke medewerker kost gemiddeld € 250 per dag en iemand met burn-out is gemiddeld 207 dagen afwezig. Als er sprake is van werkstress levert dit een verzuim op van gemiddeld 30 dagen op jaarbasis. En zo levert het streven naar een gezonde organisatie, behalve gelukkige medewerkers ook een forse kostenreductie op.

Diverse onderzoeken tonen het voordeel van vitalere werknemers aan:

  • Verlaagt het ziekteverzuim met 20 procent
  • Verhoogt de medewerkerstevredenheid met 40 procent
  • Verhoogt medewerkersloyaliteit met 60 procent
  • Verhoogt de efficiëntie van medewerkers met 30 procent

Een studie over stress bij IC-verpleegkundigen* wees uit dat als je mensen leert omgaan met stress, ze traint in interpersoonlijke interacties en ze technische skills bijbrengt (vakkennis), dat leidt tot een sterke afname van het stressniveau (van 65 naar 13 procent) en daarmee tot minder verzuim. Dit onderzoek illustreert dat dergelijke interventies kunnen leiden tot een vermindering van het ziekteverzuim met een factor 7.

Daarnaast heeft het verlagen van het stressniveau een enorme impact op het welzijn van medewerkers. Mensen voelen zich beter en er is minder verlies van productiviteit.

Inzicht

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hoe gezond of ongezond ze leven. Sterker nog, ze overschatten vaak hun eigen gezonde leefstijl. Het is van belang dat tijdig in kaart wordt gebracht waar ze kunnen winnen en waar ze tekortkomen. Daarvoor is allereerst inzicht nodig. Vervolgens is het van belang om het aantrekkelijk te maken voor mensen om met hun leefstijl aan de slag te gaan.

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers is gerelateerd aan hun gezondheid, en hun gezondheid is weer gerelateerd aan hun leefstijl. Dit betekent dat leefstijlfactoren als bewegen, roken, alcoholgebruik, voeding en ontspanning de inzetbaarheid van medewerkers beïnvloeden. Omgekeerd hebben functie en werkomstandigheden van medewerkers invloed op hun leefstijl en gezondheid.

De kosten

Vitaliteit hoeft niet duur te zijn. Er zijn diverse wettelijke regelingen die het organisaties gemakkelijker maken om een vitaliteitsbeleid of -programma in te richten en uit te voeren. Een vitaliteitsprogramma maakt vaak onderdeel uit van een arbo-plan en is goed te budgetteren. Onder de werkkostenregeling (WKR) zijn preventie- en gezondheidsprogramma’s gericht vrijgesteld. Voor werkgevers zijn er dan geen fiscale verrassingen te verwachten in de vorm van eindheffingen of belastbaar loon voor medewerkers.

Aan de slag!

Kiezen voor een vitale leefstijl is gemakkelijker wanneer het laagdrempelig en aantrekkelijk wordt aangeboden. Daar zijn talloze manieren voor: een interne competitie traplopen, een smartwatch of stappenteller als eindejaarsgeschenk of een app waarmee mensen hun vorderingen kunnen vastleggen en aan hun vitaliteit kunnen werken. Gezonder eten kun je stimuleren door afspraken te maken met de cateraar over het assortiment of de presentatie ervan, door fruit aan te bieden of organiseer eens een gezondheidsweek. Meer inspiratie nodig? Vitale Regie denkt graag met je mee!

Vitaliteit in de zorg Vitaleregie

Coaching

training vitaleregie

Training

Vitaliteit in de zorg Vitaleregie

Vitale artikelen